Valentijnsdag is de dag van de liefde. Daarom organiseren we rondom die dag de Week van de Liefde. Tijdens de Week van de Liefde besteden scholen in het voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en mbo aandacht aan het thema seksuele vorming of verdiepen hun kennis. In 2023 vindt de week plaats van 13 tot en met 17 februari. Wanneer je je aanmeldt voor de Week van de Liefde krijg je een gratis pakket met promotie- en praktijkmateriaal.
Aanmelden Week van de Liefde
Wil je meedoen met de Week van de Liefde? Als je je vóór februari aanmeldt krijg je gratis condooms, een lesinstructie en posters opgestuurd.
Meld je aan via het aanmeldformulierDe Week van de Liefde heeft als doel om scholen kennis te laten maken met het thema relaties en seksualiteit. Het is een goed begin om op een leuke manier schoolbreed aandacht te geven aan relationele en seksuele vorming.
Wat houdt de Week van de Liefde in?
Tijdens deze Week worden door het hele land lessen in de liefde gegeven! Wanneer je meedoet geef je minimaal één les over relaties en seksualiteit. Het effectief bewezen lespakket Lang Leve de Liefde is bijvoorbeeld zeer geschikt. Uiteraard kun je ook andere erkende lesmaterialen gebruiken. Bij voorkeur wel in een doorlopende leerlijn. Gebruik daarvoor de overzichtskaarten.
Thema 2023: Zijn wie je bent
Iedereen is anders. We verschillen niet alleen in uiterlijk en achtergrond, maar ook in op wie je valt, hoe je je identificeert en wat je wel en niet fijn vindt om te doen in bed. Deze schoolperiode is een levensfase waarin jongeren dit bij zichzelf ontdekken en leren hoe ze daar – bij zichzelf en de ander – mee om kunnen gaan. De Week van de Liefde geeft de school en de docenten handvatten hoe je hierop kunt inspelen in de lessen. Hieronder vind je bijvoorbeeld een lesinstructie over hoe je een condoom om doet, maar ook hoe je van een condoom een liklapje maakt. Doe mee met de prijsvraag en maak een poster over liefde, relaties en seks. De winnaar krijgt de Week van de Liefde Award, een taart voor je hele klas en €500 om te besteden aan lesprogramma’s en activiteiten op school over liefde, relaties en seks.
Het Sexamen
Madelein Taen (23), Marlijn Faber (19), Lotte Mikkers (24) en Anouk Sap (24) zijn de initiatiefnemers van het Sexamen, een examen relationele en seksuele vorming. Op 13 februari kijken de Tweede Kamerleden terug op hun Sexamen. Zij gaan in gesprek met de jonge initiatiefnemers en met middelbare scholieren over het belang van seksuele vorming in de bovenbouw, wat de jongeren beter willen en welke rol de politiek kan spelen.
“Wij pleiten niet voor de introductie van een Sexamen, maar roepen de overheid op om seksuele vorming concreet uit te werken in de nieuwe kerndoelen en op te nemen in de eindtermen voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Zodat leerlingen gedurende hun hele middelbare school goede relationele en seksuele vorming krijgen. Niet alleen bij biologie, maar ook bij maatschappijleer en burgerschap”, zegt Luc Lauwers, expert seksuele vorming bij Rutgers.
Marlijn: “In het Sexamen hebben we vragen opgenomen over de thema’s die wij belangrijk vinden en zelf gemist hebben op school. Met dit Sexamen willen we laten zien wat toekomstige leerlingen zouden moeten leren als het gaat over relaties en seksualiteit. Hierbij kun je denken aan thema’s zoals consent, diversiteit, gendergelijkheid en plezier.”
Lees hier meer over het Sexamen: Tweede Kamerleden met jongeren in gesprek over betere seksuele vorming – Seksuelevorming.nl
Aan de slag
Door gebruik te maken van één van de erkende interventies vergroot je de kans verschil te maken. Zie seksuelevorming.nl of gezondeschool.nl voor het complete overzicht. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit de volgende interventies:
- Lang Leve de Liefde Onderbouw
- Lang Leve de Liefde Bovenbouw
- Lovebuzz
- Living Loving
- Girls Choice / Boys R Us
- Je lijf, je lief
- Benzies en Batchies
- Liefde is…. (Qpido)
- Be-Loved
- Lang Leve de Liefde MBO
- Lang Leve de Liefde VSO
Lesbrief seksuele diversiteit
Naast het basispakket van Lang Leve de Liefde kan je ervoor kiezen extra aandacht aan één thema te besteden. Bijvoorbeeld seksuele diversiteit. Recent is deze extra module vernieuwd.
Lesbrief seksuele diversiteitStructurele aandacht is het uiteindelijke doel
Deze jaarlijks terugkerende projectweek helpt scholen om vaker thema’s als ‘Wensen en grenzen, ‘Veilig vrijen’ en ‘Sexting’ op de agenda te zetten. Uiteindelijk is het een opstap om structureel aandacht te geven aan dit thema en om het een plek te geven in jullie schoolplan.
Tips voor jou als docent
- Gebruik één van de erkende interventies.
- Stel diversiteit als norm. Geef aan dat het normaal is. Benoem ook de brede diversiteit in de klas.
- Stel open vragen en gebruik diverse namen.
- Besteed aandacht aan genderstereotypen.
- Stel duidelijke normen. Je bent een rolmodel voor leerlingen. Tolereer geen kwetsend gedrag.
- Creëer een veilige en respectvolle sfeer. Geef aan dat het heel normaal is om zoekende te zijn naar jezelf. Rechtstreeks vragen naar bijvoorbeeld een seksuele voorkeur kan afschrikken.
- Trek het breder. Het kan soms effectief zijn om het onderwerp breder te trekken om meer begrip te creëren, zodat het voor leerlingen meer herkenbaar is.
- Laat leerlingen anoniem vragen stellen. Bestel of maak een vragendoos.
- Geef positieve informatie. Besteed in de les geen overmatige aandacht aan discriminatie. Stimuleer dat leerlingen met positieve opvattingen of ervaringen deze in de klas delen.
- Vermijd wij en zij. Vermijd onderscheid in taalgebruik. Dat creëert een ongewenste afstand.
- Stimuleer ontmoetingen en zorg voor persoonlijke verhalen. Kijk bijvoorbeeld op sense.info.
Volg een (online) training lesgeven in relaties en seksualiteit
Lesgeven over relaties en seksualiteit is niet voor iedereen even gemakkelijk. Zo is het creëren van een veilige sfeer in de klas belangrijk. En kan schaamte bij leraren zelf ook een drempel vormen. Het is daarom handig om voorafgaand een (online) training te volgen.
- E-learning seksuele vorming: Een gratis online cursus die je helpt diverse onderwerpen rond relaties en seksualiteit bespreekbaar te maken en jouw lessen seksuele en relationele vorming te verdiepen.
- Digitale training Lang Leve de Liefde Onderbouw: In de Week van de Liefde is het mogelijk om digitaal de Lang Leve de Liefde Onderbouw training te volgen. Op een interactieve manier maak je kennis met het Lang Leve de Liefde lespakket en leer je omgaan met lastige situaties in de klas. De workshop wordt afgesloten met een certificaat. Deelname is gratis.
- De website Lesgeven in de Liefde ondersteunt je ook bij het lesgeven. Lesgeven in de liefde bevat achtergrondinformatie, ervaringsverhalen, video’s en tips van andere docenten over diverse dilemma’s, de aanpak van lessen en over het discussiëren in de klas.
- Docentenworkshop door de GGD: In sommige regio’s bieden GGD-en een workshop rondom relaties en seksualiteit voor docenten. Neem hiervoor contact op met jouw lokale GGD.