Zoeken
Onderwerp

Week van de Liefde

Valentijnsdag is de dag van de liefde. Daarom organiseren we rondom die dag de Week van de Liefde. Tijdens de Week van de Liefde besteden scholen in het voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en mbo aandacht aan het thema seksuele vorming of verdiepen hun kennis. In 2024 vindt de week plaats van 12 tot en met 16 februari. In regio Zuid zal de week plaatsvinden van 19 tot en met 23 februari, vanwege de voorjaarsvakantie. Wanneer je je aanmeldt voor de Week van de Liefde krijg je een gratis pakket met promotie- en praktijkmateriaal.

Aanmelden Week van de Liefde

Wil je meedoen met de Week van de Liefde? Als je je vóór 16 januari aanmeldt krijg je gratis promotiemateriaal opgestuurd.

Meld je aan via het aanmeldformulier

De Week van de Liefde heeft als doel om scholen kennis te laten maken met het thema relaties en seksualiteit. Het is een goed begin om op een leuke manier schoolbreed aandacht te geven aan relationele en seksuele vorming.

Wat houdt de Week van de Liefde in?

Tijdens deze Week worden door het hele land lessen in de liefde gegeven! Wanneer je meedoet geef je minimaal één les over relaties en seksualiteit. Het effectief bewezen lespakket Lang Leve de Liefde is bijvoorbeeld zeer geschikt. Uiteraard kun je ook andere erkende lesmaterialen gebruiken. Bij voorkeur wel in een doorlopende leerlijn. Gebruik daarvoor de overzichtskaarten.

Thema 2024: Let’s talk about love and sex!

Het gaat dit jaar dus over communicatie (zowel offline als online), flirten, daten en relaties. De Week van de Liefde geeft handvatten hoe je hierop kunt inspelen in de lessen, zoals een lesbrief, een pagina met tips voor lesmateriaal en een promotiepakket met materialen voor aankleding van de school.

Ga naar de tip pagina

Ook organiseren we voorafgaand aan de Week van de Liefde, op dinsdag 6 februari 2024 van 15:30 tot 17:00 uur, een webinar waar de uitkomsten van het landelijke onderzoek Seks onder je 25e worden gepresenteerd.

Meld je aan voor het webinar

Aan de slag

Wil je beginnen met de week? Bekijk dan eerst de Week van de Liefde-toolkit. Hier vind je o.a. tips van docenten bij het lesgeven, informatie over contact met ouders en verzorgers (o.a. een format voor een ouderbrief en een format voor een ouderavond) en tips hoe je kunt omgaan met verschillen van leerlingen

In deze tipsheet vind je tips voor en door docenten voor het geven van positieve en inclusieve seksuele vorming. Deze tipsheet is gemaakt naar aanleiding van de uitkomsten van het rapport ‘‘Gewoon’ met elkaar in gesprek gaan. Positieve en inclusieve seksuele vorming in het voortgezet onderwijs: barrières en succesvolle benaderingen van docenten’.

Door gebruik te maken van één van de erkende interventies vergroot je de kans verschil te maken. Zie seksuelevorming.nl of gezondeschool.nl voor het complete overzicht. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit de volgende interventies:

 • Lang Leve de Liefde Onderbouw
 • Lang Leve de Liefde Bovenbouw
 • Lovebuzz
 • Living Loving
 • Girls Choice / Boys R Us
 • Je lijf, je lief
 • Benzies en Batchies
 • Liefde is…. (Qpido)
 • Be-Loved
 • Lang Leve de Liefde MBO
 • Lang Leve de Liefde VSO

Structurele aandacht is het uiteindelijke doel

Deze jaarlijks terugkerende projectweek helpt scholen om vaker thema’s als ‘Wensen en grenzen, ‘Veilig vrijen’ en ‘Sexting’ op de agenda te zetten. Uiteindelijk is het een opstap om structureel aandacht te geven aan dit thema en om het een plek te geven in jullie schoolplan.

Volg een (online) training lesgeven in relaties en seksualiteit

Lesgeven over relaties en seksualiteit is niet voor iedereen even gemakkelijk. Zo is het creëren van een veilige sfeer in de klas belangrijk. En kan schaamte bij leraren zelf ook een drempel vormen. Het is daarom handig om voorafgaand een (online) training te volgen.

 • E-learning seksuele vorming: Een gratis online cursus die je helpt diverse onderwerpen rond relaties en seksualiteit bespreekbaar te maken en jouw lessen seksuele en relationele vorming te verdiepen.
 • Digitale training Lang Leve de Liefde Onderbouw: In de Week van de Liefde is het mogelijk om digitaal de Lang Leve de Liefde Onderbouw training te volgen. Op een interactieve manier maak je kennis met het Lang Leve de Liefde lespakket en leer je omgaan met lastige situaties in de klas. De workshop wordt afgesloten met een certificaat. Deelname is gratis.
 • De website Lesgeven in de Liefde ondersteunt je ook bij het lesgeven. Lesgeven in de liefde bevat achtergrondinformatie, ervaringsverhalen, video’s en tips van andere docenten over diverse dilemma’s, de aanpak van lessen en over het discussiëren in de klas.
 • Docentenworkshop door de GGD: In sommige regio’s bieden GGD-en een workshop rondom relaties en seksualiteit voor docenten. Neem hiervoor contact op met jouw lokale GGD.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.