Zoeken
Lesaanbod

Just like U: Daisy (voor 14- 18 jaar)

Terug naar overzicht
20 September 2020
Daisy valt op meisjes. Na lang wikken en wegen vertelt ze het haar moeder, maar die reageert niet zoals Daisy zou willen.

Uitgebreide beschrijving

Daisy is lesbisch en durft het niet goed aan haar moeder te vertellen. Wat zal ze ervan zeggen? Zal ze het wel accepteren? Op een dag besluit ze haar moeder het nieuws te sms-en. Haar moeder reageert niet zo positief als ze had verwacht en Daisy is erg teleurgesteld. Het blijkt dat haar moeder nooit in haar eigen opvoeding heeft geleerd open te staan voor homoseksualiteit. Maar, haar moeder houdt van haar en samen, stapje voor stapje, wennen ze aan het idee.

Thema’s: (acceptatie van) homoseksualiteit en wat vertel je wel en niet aan je ouders.

Tips voor nabespreking

 • Wat vind je van Daisy’s keuze om met haar moeder te praten?
 • Wat vind je van de reactie van haar moeder?
 • Zou jij het zelf vertellen?
 • Waarom is het zo moeilijk om te vertellen?
 • Hoe kijken mensen om jou heen tegen homo’s en lesbiennes aan?
 • Wat vind je daar zelf van?
 • Hoe zou jij reageren als een goede vriendin van je zou vertellen lesbisch te zijn?

Er is een handleiding bij de film, met werkvormen om met jongeren aan de slag te gaan met de films in de klas of binnen het jongerenwerk.

Doelen

Filmverhalen zijn visuele verhalen waarin jongeren figureren die voor andere jongeren dienen als identificatie. De filmverhalen dragen bij aan bewustwording en stimuleren jongeren om op positieve wijze, vanuit respect voor hun eigen lichaam en dat van de ander, seksualiteit te beleven. Met dit project willen we positieve herkenbare rolmodellen en positieve verhalen inzetten opdat:

 • Jongeren zich meer bewust worden van verschillende keuzemogelijkheden in relaties en seksualiteit;
 • Eigen meningsvorming over keuzen te bevorderen; welke vorm van (seksuele) relaties past bij jou, welke anticonceptie past bij jou, hoe ga jij om met druk vanuit twee culturen etc.
 • Een positieve attitude te bevorderen ten aanzien van veilige, respectvolle en prettige seksuele relaties;
 • Hun vertrouwen in eigen effectiviteit vergroten door voorbeelden te laten zien van anderen die de regie hebben genomen over hun eigen seksuele leven.

Doelgroep

Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse jongens en meiden van 14-18 jaar vormen de uiteindelijke doelgroep. Zij starten al vroeg met hun seksuele carrière en kunnen juist op deze leeftijd veel baat hebben bij goede rolmodellen. De thema’s die besproken worden inde film zijn ook voor jongeren in brede zin relevant. De film kan daardoor ook in gemengde klassen gebruikt worden.

Onderdeel van

Just Like U –  Love & Sex in 11 true stories

Jaar

2009

Eigenaar

Rutgers WPF

Lesaanbod

Gerelateerd

Bekijk ook ons andere lesaanbod.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.