De vijf afleveringen behandelen seksualiteit, het menselijk lichaam, opvoeding, beeldvorming en werk.
Uitgebreide beschrijving
- Opvoeding van meisjes en jongens: Het is een jongetje of een meisje. Dat is het eerste wat we van een kind weten. En daarbij hoort ook een bepaalde kleur en bepaald speelgoed. Tenminste, dat was altijd zo. Want gendergelijk opvoeden is helemaal hot. De vraag is, zijn de verschillen tussen jongens en meisjes aangeboren of aangeleerd?
- Carrière voor vrouwen en mannen: De emancipatie in Nederland is nog niet erg geslaagd. Er zitten veel meer mannen dan vrouwen in hoge functies en ook de salarissen zijn ongelijk. Ersin gaat in de gamingwereld kijken wat er mis gaat. En Sofie kijkt in IJsland hoe het anders kan.
- Beeldvorming van vrouwen en mannen: Mannen moeten stoer zijn, vrouwen vooral mooi. Dit is het stereotype, maar sommige mensen herkennen zich daar niet in. Zo gaat Suus soms als Dan door het leven en laat model Arvida Byström soms haar beenhaar staan. Wat voor reacties roept dit op in de maatschappij?
- Lichaam van vrouwen en mannen: Sofie en Ersin onderzoeken de invloed van de hormonen testosteron en oestradiol op het mannelijk en vrouwelijk lichaam. En het clichéverhaal over de bevruchting wordt onder de loep genomen: een spermacel is aanvallend en een eicel afwachtend. Maar klopt dat verhaal wel?
- Seksualiteit bij vrouwen en mannen: In Zweden werd voor het woord vagina een nieuw woord aan de taal toegevoegd. Helpt dit om de vrouwelijke seksualiteit bespreekbaarder te maken? Ersin en Sofie gaan op onderzoek uit. Een seksuoloog laat zien dat de clitoris van de vrouw groter is dan de meeste mensen weten.
Elke aflevering bevat een gratis lesbrief.
Doelgroep
Voor leerlingen tussen de 13-15 jaar en de 16-18 jaar.
Jaar
2019
Eigenaar
KRO-NCRV