Gerelateerd
Bekijk ook ons andere lesaanbod.
Het Merel van Groningen-project is een compleet themapakket over loverboyproblematiek. Het themapakket is gericht op voorlichting en preventie. Jongeren leren wat een loverboy is, hoe een loverboy te werk gaat en wat de impact is op slachtoffers. Daarnaast krijgen jongeren inzicht in de risico’s van hun eigen relationeel en seksueel gedrag, de risico’s van social media en leren zij hierin hun grenzen kennen en aangeven. Na het doorlopen van het themapakket weten jongeren wat ze kunnen doen als ze geconfronteerd worden met een (mogelijke) loverboy. Het themapakket behandelt tevens thema’s als grooming en sexting.
Het project bestaat uit een lespakket, een film en verschillende traingingen. Het materiaal kan gebruikt worden als voorlichting over loverboys, maar ook ter preventie. Het project is geschikt voor alle jongeren tussen 12 en 16 jaar oud, en kan gebruikt worden op scholen, in penitentiaire inrichtingen, bij jeugdzorg en andere instellingen.
LET OP: Om dit project te kunnen geven is het wenselijk dat de jongerenprofessional eerst een Train de Trainer volgt.
Het project komt voort vanuit de ervaringen van Merel van Groningen. Zij werd als jongere zelf slachtoffer van een loverboy en wil helpen voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt. Aan de hand van het verhaal van Merel en een gevarieerd interactief themapakket krijgen jongeren voorlichting en ontdekken zij of ze zelf seksueel grensoverschrijdend gedrag vertonen of risico lopen om slachtoffer te worden van een loverboy. Het themapakket kan ingezet worden bij scholen en jeugdhulporganisaties.
Het Merel van Groningen-project is ontwikkeld voor jongeren van 12 tot en met 16 jaar. Het themapakket kan aangeboden worden binnen alle vormen van onderwijs en binnen jeugdhulporganisaties. Het is geschikt voor zowel jongens als meisjes.
Na een starterstraining krijgen docenten en jeugdprofessionals toegang tot al het materiaal en een trainershandleiding. Vervolgens kunnen zij jongeren het themapakket aanbieden. Het themapakket van in totaal 20 uur behandelt 8 thema’s gericht op het vergroten van kennis over en inzicht in loverboyproblematiek en (online) risico’s van eigen seksueel en relationeel gedrag.
2012
De interventie is beoordeeld als ‘goed beschreven’.
Erkenningstraject is een samenwerking tussen het RIVM Centrum Gezond Leven (CGL), het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en MOVISIE.
Naar de lessenserieBekijk ook ons andere lesaanbod.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.