Zoeken
Lesaanbod

Misbruik in gebarentaal (Sekswoordenboek)

Terug naar overzicht
17 July 2020

Er zijn verschillende vormen van seks die vervelend zijn. Bijvoorbeeld als je geen zin in seks hebt maar je moet toch van iemand. Het is heel duidelijk als iemand je beetpakt en aan je voelt terwijl je dat niet wilt. Maar het kan ook heel onduidelijk zijn. Het kan zijn dat je niet goed weet wat er nu precies gebeurd is. Iemand geeft je een klapje op je kont of slaat een arm om je schouder. Een kus die per ongeluk op je mond terechtkomt. Een gebaar dat duidelijk met seks te maken heeft.

Waar ligt de grens?

Het lijkt onschuldig, aardig bedoeld of maar een grapje. Maar als jij het naar vindt moet het stoppen. Alles wat met seks, dus ook ongewenste aanrakingen, te maken heeft en niet leuk is noem je ongewenste intimiteiten. Bij seksueel misbruik gaat het om dwang. Het gaat tegen de zin van iemand in. Dat is machtsmisbruik. Als je slachtoffer bent, lukt het je vaak niet de ander op te laten houden. Vaak is er misbruik tussen bekenden. Dan kennen de dader en slachtoffer elkaar.

Dader en slachtoffer

De dader is de persoon die het misbruik pleegt, het slachtoffer is de persoon die het misbruik ondergaat. Soms is het slachtoffer afhankelijk van de dader. Dat maakt dat het moeilijker te begrijpen en ook vaak moeilijker te stoppen is. Een dader kan familie of een bekende zijn. Bijvoorbeeld: je vader of moeder, broer of oom, de voetbaltrainer, jouw leraar, je klasgenoot, begeleider of de pastoor. Vaak is de dader een man, maar het kan ook een vrouw zijn. Zowel jongens als meisjes kunnen slachtoffer zijn.

Gevolgen

Misbruik heeft grote gevolgen in je leven. Je kan je er heel lang ongelukkig over voelen. De meeste daders willen dat je je mond houdt over het misbruik. Ze kunnen je zelfs bedreigen met de meest vreselijke dingen omdat ze niet willen dat je ze verraadt. Of ze dreigen iemand anders of zichzelf te verwonden. Daar moet je je niets van aan trekken. Als je niets doet, stopt het misbruik ook niet. De dader kan ook net doen alsof het normaal is wat hij of zij doet. Je kunt daar erg van in de war raken. De dader is altijd fout!

Zoek hulp

Gebeurt er zoiets met jou of iemand anders, zoek dan hulp bij iemand die je kan vertrouwen. Dat kan een vertrouwenspersoon of contactpersoon op school zijn of bijvoorbeeld de huisarts.

Lesaanbod

Gerelateerd

Bekijk ook ons andere lesaanbod.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.