Zoeken
Lesaanbod

Soa in gebarentaal (Sekswoordenboek)

Terug naar overzicht
17 July 2020

Soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening, ook wel geslachtsziekte genoemd. Het is een ziekte aan je penis of vagina (maar kan ook bij je anus of in je mond zitten) die je kan krijgen door seksueel contact. De meeste soa geven klachten. Je kunt afscheiding krijgen aan je penis of vagina. Ook kan het plassen branderig zijn. Je moet meteen naar een arts gaan voor behandeling. De meest voorkomende soa zijn: chlamydia, gonorrhoe, genitale wratten, herpes en syfilis. Deze zijn goed te genezen.

Hiv/ aids

Hiv kan ook door seksueel contact worden overgebracht. Hiv is een virus dat aids veroorzaakt. Hiv en aids zijn niet te genezen. Hiv geeft in het begin geen klachten. Je kunt alleen door een hiv-test weten of je besmet bent. Heb je onveilig gevrijd (dus zonder condoom) en risico gelopen op een soa, dan is het verstandig om een hiv-test te laten doen. De hiv-test kan je pas 3 maanden na het onveilige seksuele contact laten doen. Dit heeft te maken met de stofjes in het bloed, die dan pas door de test zijn te ontdekken.

Voorkomen soa

Soa kun je voorkomen door met een condoom te vrijen. Kijk voor meer informatie: www.soa.nl (speciaal voor jongeren is er ook www.sense.info).

Lesaanbod

Gerelateerd

Bekijk ook ons andere lesaanbod.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.