Zoeken
Lesaanbod

Spiraaltje in gebarentaal (Sekswoordenboek)

Terug naar overzicht
17 July 2020
 
Het spiraal is een plastic staafje met zijstukjes. Het is een paar centimeter groot. Er zit koperdraad om het spiraal gewonden en er zit een draadje aan vast. Een arts of een gynaecoloog plaatst het spiraal via de vagina in de baarmoeder. Het draadje hangt uit de baarmoedermond in de vagina. Het spiraal zorgt ervoor dat een eicel niet in de baarmoeder kan nestelen. Door het koper kunnen zaadcellen niet goed bewegen. Daardoor kan je niet zwanger worden.

Voor- en nadelen

Een voordeel van het spiraal is dat je het maar één keer per jaar door een dokter hoeft te laten controleren. Het spiraaltje kan wel 5 jaar in de baarmoeder blijven. Een nadeel van het spiraal is dat het een naar gevoel geeft als de arts het via de vagina in je baarmoeder plaatst. Je ongesteldheid kan ook erger en pijnlijker worden door een spiraal. Het spiraal beschermt je NIET tegen geslachtsziekte. Er zijn twee soorten spiraaltjes.

Verschillende soorten

In de één zit koper en in de ander zitten hormonen die er voor zorgen dat je niet zwanger wordt. Dat hormoonspiraaltje heet Mirena. Mirena is voor (bijna) 100 % betrouwbaar, dat betekent dat als je dit gebruikt je geen kans loopt op zwangerschap. Je krijgt de spiraal vergoed door de ziektekosten-verzekering, als je jonger bent dan 21 jaar.

Lesaanbod

Gerelateerd

Bekijk ook ons andere lesaanbod.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.