Zoeken
Onderwerp

Endometriose

Endometriose is een aandoening waarbij slijmvlies dat normaal in de baarmoeder voorkomt zich ook buiten de baarmoeder bevindt. Dit kan zorgen voor een hevige menstruatie en pijnklachten.

Wat gebeurt er bij endometriose?

Aan de binnenkant van de baarmoeder zit een slijmvlies. Dit slijmvlies word tijdens de maandelijkse cyclus opgebouwd. Dat gebeurt zodat een mogelijke bevruchte eicel zich in dat slijmvlies zou kunnen innestelen. Als jouw leerling zwanger raakt, nestelt de bevruchte eicel zich in dat dikke slijmvlies. Word deze niet zwanger, dan breekt dat slijmvlies weer af en krijg ze een bloeding. Dat is de menstruatie.

Bij sommige mensen bevindt dat slijmvlies zich ook buiten de baarmoeder. Soms op andere organen en soms op het buikvlies. Dat slijmvlies gedraagt zich buiten de baarmoeder hetzelfde als in de baarmoeder. In de loop van de maand wordt het steeds dikker en aan het einde van die maand tijdens de menstruatie volgt een bloeding. Maar dit bloed kan niet naar buiten. Het komt terecht in de buikholte en daar kan dit zorgen voor littekens, ontstekingen en verklevingen.

Klachten

Welke klachten je krijgt hang af van waar het slijmvlies zit. Daarnaast heeft niet iedereen die endometriose heeft ook klachten en kunnen die klachten van maand tot maand veranderen. Mogelijke klachten kunnen zijn:

  • Extreme buikpijn tijdens menstruatie
  • Pijn rond de eisprong
  • Pijn bij het dragen van een tampon
  • Pijn bij het vrijen
  • Pijn bij het plassen of poepen (soms alleen tijdens de menstruatie, soms altijd)
  • Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie
  • Uitstralende rugpijn

Behandeling

Een echte behandeling voor endometriose is er nog niet. Op dit moment wordt vaak gekozen voor pijnbestrijding of wordt hormonale anticonceptie voorgeschreven omdat de menstruatie daarmee kan worden gestopt. Het is slim jouw leerling bij hevige menstruatie en klachten door te verwijzen naar de huisarts.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.