Zoeken
Onderwerp

Ouders en seksuele voorlichting

Voor veel mensen is seksualiteit een moeilijk onderwerp. Toch is seksuele voorlichting erg belangrijk. Hieronder tien redenen om je kind seksuele voorlichting te geven.

Negen redenen om thuis seksuele vorming te geven

 1. Seksuele opvoeding is onderdeel van de algehele opvoeding, omdat het onderdeel van de ontwikkeling is.
 2. Door kinderen de ruimte te geven, kunnen ze spelenderwijs hun eigen lichaam en gevoelens ontdekken.
 3. Kinderen zijn nieuwsgierig en hebben vragen. Als je als ouder deze vragen beantwoordt, geef je je kind betrouwbare informatie mee.
 4. Door te praten over liefde en seksualiteit, leert je kind dat het bij jou terecht kan met vragen of problemen.
 5. Door seksuele voorlichting te geven kun je je kind voorbereiden op de puberteit. Doe dit dan ook voordat ze daadwerkelijk in de puberteit komen. Daarna ben je te laat, dan is het ze al overkomen en willen ze bovendien liever niet meer met jou over seksualiteit praten.
 6. Kinderen en jongeren krijgen via de media (televisie, tijdschriften, internet) en vrienden talloze eenzijdige boodschappen en soms onjuiste informatie over seksualiteit mee die ze op eigen wijze interpreteren. Ouders kunnen een belangrijke tegenhanger zijn voor deze informatie. Door met je kind te praten over seksualiteit kun je ook je eigen normen en waarden meegeven. Door te laten zien hoe je als ouder met dingen omgaat, ben je een voorbeeld voor je kind, ook als het gaat om seksualiteit.
 7. Kinderen die een goede band hebben met hun ouders en met hun ouders op een positieve manier kunnen praten over seksualiteit, hebben later minder problemen op dit gebied (zij beginnen later met seks en beschermen zich beter tegen zwangerschap en soa’s) en zijn meer tevreden over hun seksuele relaties, dan kinderen uit gezinnen waarin seksualiteit niet bespreekbaar was of als negatief werd gezien.
 8. Praten over seksualiteit kan kinderen en jongeren weerbaarder maken tegen seksuele intimidatie en seksueel misbruik.
 9. Door met je kind te praten over seksualiteit laat je zien dat praten over seks gewoon is en zullen zij (later) beter over seks, wensen en grenzen kunnen communiceren.

Tips voor ouders bij seksuele voorlichting

Uit onderzoek blijkt dat kinderen het liefst informatie over relaties en seksualiteit van hun ouders krijgen (school staat op de tweede plaats). Het is dus belangrijk om hier thuis aandacht aan te besteden. Hier volgen tips om het gesprek aan te gaan.

 • Je geeft zelf het voorbeeld. De manier waarop ouders met elkaar en anderen omgaan, ruzie maken en problemen oplossen is een voorbeeld voor kinderen hoe mensen zich horen te gedragen.
 • Je hoeft niet alles te weten. Natuurlijk is het niet erg als je ergens geen antwoord op weet. Vertel uw kind dat je het antwoord opzoekt en er later op terug komt.
 • Gebruik bijvoorbeeld een krantenbericht of een tv-programma als aanleiding voor een gesprek. “Ik lees hier net dat… wat vind jij daarvan?
 • Creëer een situatie waarin je elkaar niet direct hoeft aan te kijken. Voor kinderen is het gemakkelijk om over een gevoelig onderwerp te praten als ze je niet direct hoeven aan te kijken. Je kunt bijvoorbeeld een gesprek beginnen tijdens de afwas, het autowassen of in de auto.
 • Gebruik boeken, brochures en plaatjes ter ondersteuning van het verhaal.
 • Moedig kinderen aan een eigen mening te vormen. Als kinderen vragen naar uw mening, vertel die dan. Maar leg ook uit dat andere mensen een andere mening kunnen hebben.
 • Respecteer dat kinderen behoefte hebben aan een beetje zelfstandigheid en privacy. Maak er bijvoorbeeld geen probleem van als je kind vindt dat je eerst moet kloppen voordat je zijn of haar kamer binnenkomt.
 • Gebruik humor. Bij het praten over relaties en seksualiteit mag je best een beetje humor gebruiken. Humor kan eventuele spanning doen afnemen.
 • Probeer op de hoogte te blijven van waar je kind naar kijkt op tv en internet. Je kunt hiernaar vragen en af en toe eens meekijken. Stel uw kind vragen over wat het ziet en keur niet alles af.
 • Laat merken dat je om je kind geeft. Zeg regelmatig dat je van je kind houdt of laat dit op een andere manier merken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.