Zoeken
Onderwerp

Week van de Lentekriebels

De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs. Deelnemende scholen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. De projectweek helpt om deze thema’s structureel in het schoolplan op te nemen. In 2023 is de Week van de Lentekriebels van 20 tot en met 24 maart. Het thema voor de Week van de Lentekriebels 2023 is: ‘Wat vind ik fijn?’. Het gaat hierbij om positieve seksuele vorming. Onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn: leren over je lijf, praten over wat je fijn vindt, autonomie en een positief zelfbeeld.

Informatie voor ouders

Wil je als ouder meer weten over de Week van de Lentekriebels, omdat de school van je kind hieraan meedoet? Op deze website lees je waarover de lessen gaan, zodat je voorbereid bent als je kind met vragen thuiskomt. We nodigen je van harte uit om thuis met je kind door te praten over de onderwerpen. Heb je van de Week van de Lentekriebels gehoord, maar doet de school van jouw kind nog niet mee? Misschien kun je school ervan overtuigen dat het belangrijke én leuke lessen zijn!

Week van de Lentekriebels: Informatie voor ouders

Het is belangrijk om van jongs af aan stil te staan bij de vraag: wat vind ik fijn? Wanneer kinderen in het basisonderwijs vanuit een positieve boodschap leren over hun lijf, relaties, liefde en seksualiteit, weten ze beter wat zij zelf fijn vinden en wat niet. En leren ze hoe ze daarover kunnen praten. Zo kan er bijvoorbeeld een leerling in de klas zitten, die heel graag knuffelt met klasgenootjes. En in dezelfde klas zit ook een leerling dat dat heel vervelend vindt. Praten over wat je fijn vindt of niet, maakt het voor beide leerlingen mogelijk om hun wensen en grenzen naar elkaar aan te geven. En zich prettig te voelen. Positieve seksuele vorming geeft leerlingen dus een belangrijke basis voor een gezonde en veilige ontwikkeling. Zodat ze later, als ze seksuele relaties aangaan, ook gaan praten over hun wensen en grenzen.

Bekijk de themapagina 'Wat vind ik fijn?'

De Week van de Lentekriebels is een goed startpunt

Eén van de doelen van de Week van de Lentekriebels is scholen kennis te laten maken met relationele en seksuele vorming. Het is een leuke manier om schoolbreed aandacht te geven aan relaties en seksualiteit. Tijdens deze week zul je merken hoe enthousiast leerlingen op de lessen reageren en hoe zinvol het is om hier les over te geven. Daarnaast is sinds 2012 het thema seksualiteit  opgenomen in de kerndoelen van het onderwijs. Basisscholen zijn daardoor ook verplicht aandacht te besteden aan dit onderwerp.

Meld je aan voor de Week van de Lentekriebels 2023

Meld je hier aan voor de Week van de Lentekriebels 2023


Waarom al relationele en seksuele vorming op de basisschool?

Als jonge kinderen les krijgen over hun lichaam, puberteit, relaties en seksualiteit zijn zij beter in staat nu en later verantwoorde keuzes te maken. Ieder kind heeft recht op betrouwbare informatie die past bij hun leefwereld of ontwikkelingsfase. En we weten uit onderzoek dat kinderen vragen hebben over seksualiteit. Zo hebben jonge kinderen vragen over hun lijf, waar baby’s vandaan komen en het verschil tussen jongens en meisjes. In de bovenbouw gaat het meer over de puberteit, verliefd worden en relaties aangaan.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die zijn voorgelicht gemiddeld later beginnen aan seks en beter zijn voorbereid. Door de lessen relationele en seksuele vorming zijn ze ook weerbaarder en krijgen ze later, als ze seksuele relaties aangaan, minder vaak met problemen te maken, zoals gedwongen seks, een soa of tienerzwangerschap.

Lees hier het opiniestuk van Belle Barbé in Het Parool over het belang van seksuele vorming op de basisschool

In onderstaande filmpjes leggen twee leerkrachten het belang uit van relationele en seksuele vorming op de basisschool.

Juf Merel vertelt waarom iedere school mee zou moeten doen aan de Week van de Lentekriebels Juf Emma krijgt veel vragen in groep 8

Invulling van de Week

Doe je mee met de Week? Dan geeft de school elke dag in groep 1 t/m 8 minimaal één les over relaties en seksualiteit. Daarvoor gebruikt de school een erkend lespakket, in een doorlopende leerlijn, zoals:

Lespakketten en proeflessen

Voor elke school en elke klas is er een passend lespakket. Bekijk alle lespakketten en andere materialen (zoals video’s, posters en andere gadgets) op het materialenoverzicht hieronder, of bekijk het draaiboek van de Week van de Lentekriebels.

Materialenoverzicht Week van de Lentekriebels

Kosten

Deelname aan de Week van de Lentekriebels is gratis. Je kunt de projectweek verder invullen met materialen, gadgets en activiteiten om er een leuke en feestelijke week van te maken. Aan het gebruik van een erkend lespakket zijn wel kosten verbonden. Die kosten zijn afhankelijk van de groepsgrootte en het soort lespakket. Na aanmelding ontvangt de school een kortingscode voor verschillende gadgets. De kortingscodes zijn niet geldig voor de lespaketten.

Meld je hier aan voor de Week van de Lentekriebels 2023

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.