Zoeken
Onderwerp

Week van de lentekriebels: Materialenoverzicht

Doen jullie mee met de week van de Lentekriebels? Op deze pagina vind je gadgets, lespakketten, flyers, lesmaterialen en al het andere dat je nodig hebt voor het organiseren van de Week.

Draaiboek Week van de Lentekriebels

Download hier het draaiboek voor de Week van de Lentekriebels:

Draaiboek Week van de Lentekriebels

Lesmethodes relationele en seksuele vorming

Onderstaande lesmethodes zijn erkende lesmethodes waarin alle relevante thema’s in een doorlopende leerlijn aan bod komen.

De lespakketten Kriebels is je buik en Kriebels in je buik SO zijn door de Erkenningscommissie Interventies beoordeeld als ’theoretisch goed onderbouwd‘. Veiligwijs en Wonderlijk gemaakt zijn ‘goed beschreven’. Voor Kriebels in je buik is er een leerlijn gemaakt. Hierin staat welke lessen je minimaal moet geven per groep, en welke daarnaast wenselijk zijn.

Leerlijn Kriebels in je Buik

Les Praten lucht op!

Kennismaken met de kracht van praten in de klas? Samen met leerkrachten ontwikkelde De Kindertelefoon de les ‘Praten lucht op’! De les helpt om het gesprek te openen in de klas over actuele thema’s uit de leefwereld van kinderen en de emoties die daarbij horen. Kinderen maken op een laagdrempelige manier kennis met De Kindertelefoon en leren waarom praten over wat je bezighoudt belangrijk is. Kijk op kindertelefoon.nl/onderwijs voor meer informatie.  

 

Lespakket Dokter Corrie

Speciaal voor groep 7 en 8 is er ook het lespakket ‘Dokter Corrie’.

Hier lees je meer over dit lespakket

Kidsweek lessen

Verder heeft Kidsweek ook lessen over relaties en seksualiteit, die speciaal voor de Week van de Lentekriebels openbaar gemaakt zijn:

Nieuwsbegrip

In 2018 is een Nieuwsbegrip over de Week van de Lentekriebels gemaakt voor de midden- en bovenbouw. Deze opdrachten zijn nu nog steeds relevant en te gebruiken. Download hieronder de PDF’s.

Online lessen?

Zitten er onverhoopt klassen thuis? Ook dan is het prima mogelijk om tóch aandacht te besteden aan relaties en seksualiteit. De lessen uit Kriebels in je Buik kunnen ook online gegeven worden. In plaats van lessen uit een lesmethode zijn er daarnaast losse werkvormen, opdrachten of lesideeën die met digitaal onderwijs uit te voeren zijn.

Lentekriebels voor thuis

Ook zijn er Lentekriebels-thuislessen die kinderen zelfstandig of met enige hulp van ouders thuis kunnen doen.

Lentekriebels voor thuis

Tips voor thuis

Bij online lessen of thuis (zelfstandig) thuis maken van de opdrachten, is het wel belangrijk om extra aandacht te hebben voor een veilige sfeer. Suggesties daarvoor:

  • Om te zorgen dat ouders, broertjes en zusjes niet mee kunnen luisteren, kun je kinderen oordopjes of een koptelefoon laten gebruiken. Vragen stellen kan dan in de chat.
  • Spreek af dat niemand de les of het gesprek filmt of fotografeert. Je kunt de opdracht geven de telefoon ergens op te bergen en dit te bewijzen met de camera van de laptop.

Boeken

Het Puberboek

Het Puberboek gaat over de veranderingen die kinderen in de puberteit doormaken en is bedoeld voor jongeren vanaf 11 jaar. Dit boek wordt veel gebruikt in het (voortgezet) speciaal onderwijs.

Het Puberboek

Dokter Corrie geeft antwoord

Dokter Corrie geeft in dit boek eerlijk en onverbloemd antwoord op vragen zoals kinderen ze stellen.

Dokter Corrie geeft antwoord

Boekenlijsten

Naast lespakketen hebben we voor elke basisschoolgroep een passend en uitgebreid overzicht van boeken, die aansluiten bij de thema’s die in de Week van de Lentekriebels behandeld worden.

Impressies & voorbeelden

De afgelopen jaren hebben al veel scholen in heel Nederland deelgenomen aan de Week van de Lentekriebels.

Bekijk hier een impressie

Gadgets Week van de Lentekriebels

Hieronder vind je een overzicht van alle gadgets die je helpen om van de Week van de Lentekriebels een belevenis te maken. Scholen die zich aanmelden voor de Week van de Lentekriebels ontvangen een kortingscode voor 10% korting op gadgets.

Stickers en GIFje Week van de Lentekriebels

Leuk voor kinderen om te delen in What’sApp-groepen of voor op de social media van school. Gebruik deze stickers, of stuur een GIFje met Week van de Lentekriebels in gebarentaal. Het GIFje staat tussen de GIFs op Whatsapp, zoek op ‘lentekriebels’.

Download de GIF

Logo Week van de Lentekriebels

Download het logo

Alle informatie uit de Pubergids is ook online te vinden:

De Pubergids online

 

Lentekriebelslied

Maak van de Week van de Lentekriebels een feestje met het officiële lentekriebelslied. Beluister het liedje en bekijk de bijbehorende clip hieronder via YouTube. Je kunt het lied ook downloaden:

Meer over het Lentekriebelslied en downloaden

Kahoot-quiz

Speel aan het eind van de Week met groep 7 en 8 de Kriebels in je buik Kahoot quiz, met daarin de belangrijkste informatie voor pubers. Door het toelichten van de goede en foute antwoorden geef je meteen nog even een opfrisvoorlichting.

Kahoot quiz: Kriebels in je buik

Certificaat

Dit certificaat kan zelf door de school worden aangepast en uitgereikt aan ieder kind dat heeft deelgenomen aan de Lentekriebels. Je kunt ervoor kiezen deze uitreiking een officieel tintje te geven.

Certificaat Week van de Lentekriebels
Seksuele vorming op het basisonderwijs

Weer weten over het geven van seksuele vorming op het basisonderwijs?

Basisonderwijs

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.