Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken
Onderwerp

Week van de Lentekriebels: Informatie voor de GGD en de pers

Mede dankzij de inzet van GGD’en is deze projectweek een groot succes. Scholen uit heel Nederland geven met de Week van de Lentekriebels een bijzondere vulling aan de lessen relationele en seksuele vorming. Op deze pagina vind je informatie voor de GGD. Onderaan de pagina vind je beeldmateriaal die de GGD en pers kunnen gebruiken.

Nieuwe data Week van de Lentekriebels

Hierbij alvast een overzicht wanneer de Week van de Lentekriebels komende jaren plaatsvindt:

 • 2021 – 15 t/m 19 maart
 • 2022 – 21 t/m 25 maart
 • 2023 – 20 t/m 24 maart
 • 2024 – 18 t/m 22 maart
 • 2025 – 17 t/m 21 maart

Nieuwe gadgets Week van de Lentekriebels

Taken van de GGD tijdens deze Week

 • Werven van scholen;
 • Scholen ondersteunen bij de organisatie en uitvoering van de Week;
 • Scholing geven aan leerkrachten;
 • De school attenderen en stimuleren ouders te betrekken;
 • Publiciteit rondom de Week van de Lentekriebels;
 • Evaluatie van de Week;
 • Zorgdragen voor structurele inbedding van relationele en seksuele vorming op het basisonderwijs.

Draaiboek Week van de Lentekriebels

Download het draaiboek Lentekriebels voor scholen. Daarnaast is er ook een draaiboek voor GGD’en zelf.

Ook voor speciaal onderwijs

Steeds meer scholen uit het speciaal onderwijs doen mee aan de Week van de Lentekriebels. Logisch, want ook zij ontwikkelen zich op relationeel en seksueel vlak, om later op een prettige, positieve en veilige manier seksualiteit te kunnen beleven. De behoefte aan betrouwbare informatie over relaties en seksualiteit is groot. Daarvoor kunnen zij bijvoorbeeld de digitale lesmethode Kriebels in je buik speciaal onderwijs gebruiken.

Help met het aanvragen van het vignet Gezonde School

Basisscholen die structureel werken aan de seksuele gezondheid van leerlingen kunnen het themacertificaat Relaties en seksualiteit van het vignet Gezonde School aanvragen. Met het vignet kunnen scholen zich drie jaar profileren als Gezonde School en aan ouders laten zien dat zij de seksuele gezondheid van kinderen belangrijk vinden. U kunt scholen hierop wijzen en hen ondersteunen.

Overzicht deelnemende GGD’en

Hier vindt u een overzicht van deelnemende GGD’en. Staat uw GGD er nog niet tussen of kloppen de gegevens niet meer? Neem contact op met Rutgers: Lentekriebels@seksuelevorming.nl.

Werkgroep Week van de Lentekriebels

Op GGD GHOR Kennisnet is een werkgroep Week van de Lentekriebels aangemaakt. Hier vindt u de laatste informatie rond de Week en kunt u met elkaar ervaringen delen. Zo helpen we elkaar en vinden we niet elke keer het wiel opnieuw uit. Word ook lid!

PR materialen GGD en pers

Onderstaande twee logo’s en zes afbeeldingen mogen gebruikt worden door de GGD en de pers. Ze ze zijn alleen te gebruiken in het kader van de Week van de Lentekriebels.

Bij onderstaande foto’s bron vermelden: Floor Godefroy

 

Seksuele vorming op het basisonderwijs

Weer weten over het geven van seksuele vorming op het basisonderwijs?

Basisonderwijs