Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.
Een student kan symptomen hebben waar seksueel riskant of ongezond gedrag aan ten grondslag ligt.
Op het gebied van seksualiteit en relaties kunnen verschillende problemen spelen:
Problemen met seksualiteit en relaties zijn niet altijd zichtbaar op school. Riskant gedrag vindt vaak verborgen plaats of speelt zich alleen in de privésfeer af. Bovendien uiten studenten problemen of klachten op het gebied van seksualiteit en relaties niet snel of makkelijk.
Geef duidelijk aan dat studenten altijd bij je terecht kunnen als zij vragen of problemen hebben, na de les of per mail.
Introduceer, indien mogelijk, de vertrouwenspersoon in de klas en laat deze toelichten waarvoor studenten bij hem of haar terecht kunnen en hoe.
Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de signalerings-, hulp- en verwijsstructuur binnen jouw school en hulp- en adviesmogelijkheden daarbuiten. Je kunt studenten met vragen bijvoorbeeld verwijzen naar sense.info. Hier kunnen studenten ook informatie vinden over soa-centra en sense-spreekuren in de buurt.
Als je problemen signaleert of vermoedens hebt, breng dit dan ter sprake in een persoonlijk gesprek. Beloof geen geheimhouding, maar wel discretie en zorgvuldigheid bij het vervolgtraject.
Erkenning van het probleem of het tonen van medeleven is soms al voldoende. Het verwijzen naar meer informatie of een hulverleningsinstantie kan een volgende stap zijn. Meer kan en hoef je als docent vaak niet te doen.
Stel jezelf op de hoogte van de meldcode huiselijk geweld en de meldplicht en aangifteplicht seksueel misbruik in het onderwijs.