Zoeken

Situaties op school

Voor de meeste docenten is seksuele vorming geven niet iets wat zij dagelijks doen. Het is dus heel begrijpelijk dat je op zoek bent naar tips. Hoe zet je nu een les op over seksualiteit? En hoe ga je daarbij om met culturele verschillen of tekenen van seksueel overschrijdend gedrag? Lees verder voor goede seksuele voorlichting in 4 stappen.

1. Goede voorbereiding is het halve werk

Een les over seksualiteit aan jongeren is niets iets wat je dagelijks doet. Het helpt om jouw lesstof en jezelf goed voor te bereiden. Kies een erkende lesmethode en bedenk hoe je een open, veilige sfeer in de klas creëert. Lees je ook in over de meldcode huiselijk geweld. Zo kun jij beter bepalen of gedrag grensoverschrijdend is en of je moet ingrijpen. 

Bekijk alle lesmaterialen seksuele vorming voor mbo>

Tip 2: Zorg voor heldere regels bij de start

Niet alle leerlingen zitten te wachten op een discussie over seks. Een goede opening van de les is om bijvoorbeeld te benadrukken dat de meeste mensen ooit in hun leven seks  hebben. Om veilige en fijnere seks te hebben is voorkennis heel handig en jouw les draagt daaraan bij. Bovendien heeft Nederland de internationale seksuele rechten ondertekend. Maak ook de  regels duidelijk: luister naar elkaar en ga niet onnodig in discussie. Voor een open sfeer laat je leerlingen jou ook vragen stellen, maar bedenk van tevoren antwoorden en hoe veel je prijsgeeft. 

3. Tijdens de les

Voor een succesvolle les over seksualiteit en relaties let je op de volgende punten:

  • Begeleiding: zorg voor een open gesprek tussen studenten. Let ook op hun houding: beëindig de les als nodig en geef bijvoorbeeld een casus als ze niet open durven te zijn;
  • Levensbeschouwing: laat studenten niet oordelen vanuit geloofsovertuiging en breek discussies af over de interpretatie van religieuze ideeën;
  • Respect: dit moeten studenten hebben voor elkaar, maar stel je zelf ook respectvol op;
  • Tekenen van seksueel overschrijdend gedrag. Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt helaas nog veel voor in Nederland, ook onder jongeren. Deze komen in de les mogelijk eerder naar boven. Neem van tevoren de Meldcode Huiselijk geweld door om te bepalen of je overgaat tot actie.

Meer informatie:

4. Einde van de les

Zorg voor veiligheid ook na de les. Geef aan dat studenten altijd bij jou terecht kunnen als er sprake is van seksueel overschrijdend gedrag. Stel eventueel ook een vertrouwenspersoon voor.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.