Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken

Het belang van seksueel onderwijs op het MBO

Aandacht besteden aan seksualiteit en seksuele gezondheid in het middelbaar beroepsonderwijs is belangrijk. Hier lees je waarom.

Mbo-studenten zijn seksueel actief

Les geven aan studenten in het middelbaar beroepsonderwijs betekent les geven aan jongeren en jongvolwassenen die hun seksualiteit of seksuele normen en identiteit ontdekken of vormgeven. Een aantal van hen is al seksueel actief. Anderen zijn op een leeftijd dat dit waarschijnlijk niet lang meer zal duren. Jongeren op het mbo hebben wat minder kennis over seksualiteit in vergelijking met jongeren op het hbo en wo. 34% van de studenten op mbo niveau 1 en 2 gebruiken relatief vaak niet of nooit condooms. Voor mbo niveau 3 en 4 geldt dit voor ongeveer een kwart van de studenten.

Minder schoolverzuim en betere leerprestaties

Seksuele vorming is onderdeel van de dimensie vitaal burgerschap. Deze dimensie is erop gericht dat studenten bewust worden van hun eigen leefstijl. Het onderwerp seksualiteit wordt daarbij expliciet genoemd. Een gezonde leefstijl en sociaal veilige sfeer op school zorgen voor betere leerprestaties en minder verzuim. Dit leidt tot een beter toekomstperspectief voor jouw studenten!Onderwijs over relaties en seksualiteit zorgt ervoor dat studenten:

Veilig schoolklimaat verbetert de sfeer op school

Seksualiteit, seksuele gezondheid en seksuele diversiteit bespreekbaar maken helpt om de sfeer in de klas en het contact tussen studenten te verbeteren. Jongeren met homoseksuele gevoelens geeft het extra lucht, gezien het homonegatieve gedrag dat op veel scholen gangbaar is. Het geven van seksuele vorming is investeren in een goed en veilig schoolklimaat.

Seksuele gezondheid op het MBO (2014-2019)

Seksuele gezondheid op het MBO (2014-2019)

Ieder jaar vullen 10 tot 14 duizend mbo-studenten een vragenlijst in om hun seksuele gezondheid te testen. Dit doen ze op mbo-scholen die meedoen aan TestJeLeefstijl. De studenten krijgen feedback over hun eigen leefstijl en scholen kunnen hun studenten beter helpen met voorlichting en interventies. Het onderzoek laat zien dat de meeste mbo-studenten wel eens seks hebben gehad en een groot deel van hen ook recent.

Niet iedereen gebruikt daarbij altijd condooms en anticonceptie. Ervaringen met grensoverschrijding nemen af, maar komen nog steeds te veel voor. Ook heeft 11% van de meisjes regelmatig tot altijd pijn bij het vrijen. ​Aandacht voor de seksuele gezondheid van mbo-studenten is dus belangrijk.

Bekijk de factsheet
Bekijk alle onderzoeksresultaten

Ook interessant