Zoeken

Het belang van seksuele en relationele vorming op de Pabo

Op 1 december 2012 zijn seksualiteit en seksuele diversiteit toegevoegd aan de kerndoelen van het basisonderwijs. Hiermee werden het verplichte onderwerpen om les over te geven. Wij zetten de redenen waarom je op de pabo seksuele vorming zou moeten geven op een rijtje. 

Basisschoolkinderen ontwikkelen zich seksueel

Het klopt dat kinderen pas door de puberteit seksueel volwassen raken. Hun seksuele ontwikkeling begint echter al eerder, door bijvoorbeeld:

Vragen stellen

Kinderen zijn nieuwsgierig, ook naar relaties en seksualiteit. Je kunt als aankomende basisschoolleraar dan ook allerlei vragen over relaties en seksualiteit verwachten. Het is daarom goed dat studenten weten wat er zoal gevraagd wordt en hoe ze er het beste op kunnen reageren.

Doktertje spelen

Peuters zijn over het algemeen alleen nog geïnteresseerd in hun eigen lichaamsdelen. Kleuters daarentegen zijn meer nieuwsgierig naar elkaar. Een spelletje als doktertje spelen is normaal voor die laatste groep. Om te weten wat nog meer wel, maar ook niet kan op school moet je je als aankomend docent goed voorbereiden. Kennis over de aanpak van grensoverschrijdend gedrag is ook een must.

 

Docenten zijn beter voorbereid

Je bent als basisschooldocent in opleiding beter voorbereid op je werk als je lessen seksuele vorming volgt. Sommige scholen hebben een lespakket of doen mee met bijvoorbeeld de projectweek ‘Week van de Lentekriebels’. Gert Talens, opleidingsdocent Saxion Hogescholen: “Seksuele vorming is geen verplicht vak op de pabo, maar we moeten ervoor waken dat het in het curriculum blijft. Onze studenten vinden het een van de beste modules. Gelukkig weet de curriculumcommissie dat ook.”

Wettelijke verplichting

Tot slot is seksuele vorming in het basisonderwijs wettelijk verplicht. Met seksualiteit en diversiteit in de kerndoelen betekent dit dat jij als docent moet zorgen voor begeleiding in seksuele ontwikkeling waarbij verschillende opvattingen, waarden en normen worden gerespecteerd. Verder is het voor scholen sinds 1 augustus 2015 verplicht seksualiteit mee te nemen in een actief veiligheidsbeleid, omdat seksualiteit onderdeel is van sociale veiligheid.

 

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.