Lesgeven over dit thema

Hoe geeft u seksuele vorming gericht op het thema ‘seksuele en genderdiversiteit’? Bij voorkeur behandelt u het thema binnen een doorlopende leerlijn en lessencyclus seksuele vorming. Hier vindt u aanvullende tips, aandachtspunten en lesmaterialen.

Mijn lessen hebben voornamelijk het doel dat alle leerlingen elkaar respecteren.

Veiligheid en acceptatie zijn belangrijk voor de ontwikkeling van leerlingen. LHBT-leerlingen voelen zich soms niet geaccepteerd of krijgen te maken met vormen van negativiteit. Ook hebben sommige LHBT-leerlingen moeite om hun eigen gevoelens te accepteren. Door les te geven over dit thema ondersteunt u de LHBT-leerlingen en kunt u ervoor zorgen dat er meer respect komt tussen leerlingen.

Aandachtspunten bij het lesgeven

Sommige docenten vinden seksuele en genderdiversiteit een lastig thema. Dit kan komen doordat er veel verschillende opvattingen, maar ook stereotiepe beelden zijn. Laat leerlingen vooral hun mening geven en met elkaar in gesprek gaan. In de les kunt u algemene uitleg geven over LHBT, bijvoorbeeld rondom de seksuele ontwikkeling van leerlingen. Maar een les kan ook gaan over het vergroten van de acceptatie rondom LHBT. De volgende onderwerpen zijn in ieder geval goed om te behandelen:

  1. Kennis. Leg uit wat de termen lesbisch, homo, biseksueel en transgender betekenen.
  2. Relatievormen. Geef informatie over verschillende relatievormen (lat-relatie, samenwonen, samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap, huwelijk, monogaam, open relatie). Deze relatievormen kunnen zowel tussen hetero-stellen als tussen stellen van dezelfde sekse plaatsvinden. 
  3. Rolmodel. Geef voorbeelden van bekende homo-, lesbische, biseksuele en transgender personen uit de media. Laat hierbij niet alleen stereotiepe rolmodellen zien, maar laat een gevarieerd beeld zien van LHBT-personen.
  4. Verschillen in opvattingen. Over seksuele oriëntatie en genderidentiteit kunnen fundamentele (of religieuze) verschillen bestaan in de wereld en in de klas. Besteed aandacht aan deze verschillen en benoem de verschillende opvattingen die kunnen leven. 
  5. Persoonlijke verhalen. Laat leerlingen kennismaken met persoonlijke verhalen van leeftijdsgenoten die zelf homo, bi, lesbisch of transgender zijn. Op deze manier kunnen sommige leerlingen zich beter verplaatsen, wat respectvol gedrag kan bevorderen. Dit kan door een gastspreker uit te nodigen, maar ook door een film hierover te kijken. In het Voortgezet onderwijs kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van de film in het lespakket Ruben. Op sommige scholen zijn Gay-straight Alliances (GSA’s) opgericht. Een GSA is een groep leerlingen (en vaak ook docenten) die ervoor willen zorgen dat de school veilig is voor iedereen, ongeacht seksuele oriëntatie. Vaak worden er door GSA’s ieder jaar een aantal activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld op paarse vrijdag (tweede vrijdag van december) of op Coming Out dag (11 oktober).

Lesmateriaal

Behandel het thema ‘Seksuele en genderdiversiteit’ bij voorkeur binnen een lessencyclus seksuele vorming. We adviseren het gebruik van geïntegreerde en samenhangende lespakketten, waarin de verschillende thema’s met betrekking tot relaties en seksualiteit in een brede en doorlopende leerlijn worden aangeboden. 

 Lesbrief omgaan met seksuele diversiteit basisonderwijs 

Deze lesbrief is bedoeld om meer inzicht te geven in het belang van aandacht voor seksuele diversiteit in het basisonderwijs en hoe u dat als leerkracht kunt doen. 

 

 

Kriebels in je buik (speciaal onderwijs)

Dit is een online lesmethode voor relationele en seksuele vorming in groep 1 tot en met 8. Thema’s die aan bod komen zijn o.a.: lichamelijke ontwikkeling, zelfbeeld, verschillen tussen jongens en meisjes, seksuele diversiteit en relatievorming. Ga naar Kriebelsinjebuik.nl of Kriebelsinjebuikso.nl

 

 

Lespakket Lang Leve de Liefde

In het lespakket Lang Leve de Liefde (voor het voortgezet onderwijs: boven- en onderbouw en het mbo) vindt u verschillende lessen over weerbaarheid, seks en de media. In de aanvullende module ‘Jij en de media’ vindt u onder andere lessen over schoonheidsidealen. In de aanvullende module ‘Wensen en grenzen’ vindt u lessen en oefensituaties op het gebied van (online) seksuele grensoverschrijding.

 

Aanvullende materialen

Filmpje Dokter Corrie Show over homoseksualiteit

In deze aflevering bespreekt Dokter Corrie homoseksualiteit. Kun je eigenlijk zien of iemand homo of hetero is? Dokter Corrie praat met verschillende koppels over hun relatie.

 

Filmpje Just Like U: Daisy

Daisy valt op meisjes. Na lang wikken en wegen vertelt ze het haar moeder, maar die reageert niet zoals Daisy zou willen.

 

 

Lesbrief Seksuele diversiteit

De lesbrief bevat de uitwerking van een les over seksuele diversiteit en is onderdeel van Lang Leve de Liefde. 

 

Bekijk meer aanvullende materialen

Scroll
naar beneden