Zoeken
Onderwerp

Bi+

Bi+

Bi+ (uitspraak: ‘bi-plus’) is een verzamelterm voor alle mensen die op meer dan één gender vallen, bijvoorbeeld op mannen en vrouwen of op mannen, vrouwen en non-binaire personen. Seksuele oriëntaties die onder bi+ vallen zijn onder andere biseksualiteit en panseksualiteit.

Iedereen die niet bi+ is, die is monoseksueel. Als je monoseksueel bent dan is je seksuele oriëntatie namelijk op één gender (mono = 1) gericht. Dus mensen die hetero, homo of lesbisch zijn, die zijn monoseksueel.

Bi+ mensen vallen niet altijd evenveel op mannen of op vrouwen. Sterker nog, de meeste bi+ mensen vallen iets meer op het ene gender dan een ander gender.

Er zijn allerlei woorden voor zelfbenoeming die mensen gebruiken die op meer dan één gender vallen, bijvoorbeeld biseksueel, panseksueel, queer en fluïde. Veel mensen benoemen hun seksuele oriëntatie. Soms vallen mensen wel op meer dan één gender, maar noemen ze zich hetero, homo of lesbisch omdat ze dat zelf fijner vinden, omdat ze extra vooroordelen uit de weg willen gaan of vanwege druk van hun relatiepartner.

Net zoals een heteroseksuele en homoseksuele oriëntatie kan ook een bi+ oriëntatie vaststaand zijn of veranderen in iemands leven. Maar een van de hardnekkigste vooroordelen over bi+ en biseksualiteit is dat het geen échte seksuele oriëntatie zou zijn. Dat vooroordeel is pijnlijk voor veel bi+ mensen, want daardoor worden ze niet serieus genomen.

De groep mensen die op meer dan één gender valt is groter dan de groep mensen die alleen op seksegenoten valt (homo of lesbisch). Het aantal mensen dat zich bi noemt is ongeveer even groot als de groep die zich homo of lesbisch noemt (zie Onderwerp lhbti+). Veel bi+ mensen zijn niet open over hun seksuele oriëntatie en dit kan veel verschillende redenen hebben.

Zie ook Onderwerpen Biseksualiteit, Panseksualiteit, Queer, lhbti+ en Seksuele diversiteit

 

Vragen van leerlingen over bi+

Leerlingen onder de 12 jaar:

 • Wat is bi+?
 • Ben je bi als je als meisje een keertje verliefd bent geweest op een meisje?
 • Hij was eerst verliefd op een jongen en nu op een meisje. Dat kan toch niet?

Leerlingen boven de 12 jaar:

 • Hoe weet je of je homo, lesbisch bi of pan bent? En hoe weet je dat zeker?
 • Is bi+ en biseksualiteit hetzelfde?
 • AIs je als jongen meer op jongens dan op meisjes valt, wat ben je dan?
 • Ben je bi als je op jongens en meisjes valt, maar alleen met jongens seks hebt gehad
 • Ik heb wel eens gehoord dat jongens niet biseksueel kunnen zijn. Dat klopt toch niet?
 • Als je biseksueel bent, val je dan op jongens en meisjes tegelijkertijd?
 • Kan je als je bi+ bent, een monogame relatie hebben?
 • Hoe kan ik goed reageren als iemand mij vertelt dat die bi+ is?

Lesgeven over

Zie ook Onderwerp seksuele diversiteit

Tips over

Zie ook Onderwerp seksuele diversiteit

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.