Zoeken
Onderwerp

Gender

Gender

Gender gaat over de eigenschappen die worden geassocieerd met man, vrouw, mannelijk of vrouwelijk zijn. In iedere cultuur zijn er ideeën over wat het betekent om man of vrouw te zijn en hoe mannen en vrouwen zich horen te gedragen. Gender staat dus niet vast, maar krijgt vorm door sociale en culturele gewoontes die gelden in een plaats en een tijd. Gender beschrijft ook hoe mannen en vrouwen zich horen te gedragen. Gendernormen geven invulling aan de vraag wat mannelijk is en vrouwelijk is.

Sekse en gender is niet hetzelfde. Sekse, ofwel geslacht, gaat over lichamen en geslachtskenmerken; gender gaat over de associaties, verwachtingen en normen die mensen bij man, vrouw, mannelijk of vrouwelijk hebben. Dit kan overeenkomen met elkaar, maar dat hoeft niet. Zo hoeft een kind met een piemel en ballen (geslachtskenmerken) zich niet persé een jongen te voelen (genderidentiteit) of zich jongensachtig te gedragen (genderexpressie). Hierin zijn allerlei variaties mogelijk. Er zijn kinderen die zich écht een jongen voelen, maar veel meisjesachtige dingen (d.w.z. die in onze cultuur als meisjesachtig worden gezien) leuk vinden.

Hoe mensen gender zelf beleven kan zich ook bevinden buiten de hokjes man of vrouw. Zie hiervoor de Onderwerpen genderdiversiteit, genderidentiteit, genderexpressie, genderneutraal, non-binair en transgender.

Vragen van leerlingen over gender

Leerlingen onder de 12 jaar:

  • Wat is gender?
  • Is gender hetzelfde als sekse?

Leerlingen boven de 12 jaar:

  • Hoe weet ik of ik echt een jongen of meisje ben? Kan ik ook allebei zijn?
  • Ik vind als meisje niet alle meisjesdingen leuk. Ben ik dan transgender?

Lesgeven over gender

Zie ook Onderwerp genderdiversiteit

Tips over gender

  • Gendi is een website met tips over je als onderwijsprofessional om gaat met gender en seksuele diversiteit op school.
  • Genderklik is een Vlaamse website met veel leestips en filmpjes over gender.

Zie ook Onderwerp genderdiversiteit

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.