Om de Week van de Lentekriebels te beginnen is intern en extern draagvlak belangrijk. Daarnaast vindt u hier andere suggesties en tips voor een goede voorbereiding.
1. Hoe ga ik om met (negatieve) reacties van ouders?
Besteed al in een vroeg stadium aandacht aan reacties en vragen van ouders. Bekijk mogelijke reacties en wat u kunt doen.
2. Waarom begin je al zo vroeg met het geven van seksuele voorlichting?
Niet iedereen ziet de noodzaak om al in groep 1 te beginnen met seksuele voorlichting. Toch is het goed om al vroeg aandacht te geven aan dit onderwerp. Kinderen ontdekken bijvoorbeeld vanaf jonge leeftijd hun lichaam en verschillen tussen jongens en meisjes. Wat zijn nog meer redenen?
3. Kinderen krijgen toch al via sociale media en thuis voldoende informatie over dit onderwerp?
Niet alle ouders voelen zich bekwaam of ze beginnen te laat en/of zijn niet volledig. Via de media krijgen kinderen veel informatie over seksualiteit, echter is deze vaak te eenzijdig, niet juist of te beperkt. Juist de basisschool kan met een veilig leerklimaat een belangrijke bijdrage leveren aan een gezonde seksuele ontwikkeling.
4. Hoe ga je om met lastige vragen in de klas?
Tijdens de lessen kunnen leerlingen lastige vragen over seksualiteit stellen. Veel kinderen zijn nieuwsgierig en willen graag een duidelijk antwoord. Hoe gaat u hiermee om?
5. Wat is een normale seksuele ontwikkeling bij kinderen?
De relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen begint al in de babytijd en gaat door totdat ze volwassen zijn. Lees meer over de ontwikkeling per leeftijd.