Zoeken
Onderwerp

Thema Week van de Lentekriebels 2024: ‘Weerbaar online’

Het thema van de Week van de Lentekriebels 2024 is ‘Weerbaar online.’ Kinderen leren hoe ze veilig gebruik kunnen maken van internet en social media. In de bovenbouw leren ze ook hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen het onbedoeld tegenkomen van naaktbeelden.

Handreiking ‘Weerbaar online’

Om leerkrachten te helpen het thema ‘Weerbaar online’ bespreekbaar te maken, is er een handreiking ontwikkeld. In de Handreiking Weerbaar online lees je wat kinderen van verschillende leeftijden tegen kunnen komen, krijg je tips over hoe je online veiligheid bespreekbaar kunt maken in de klas en leer je hoe leerlingen om kunnen gaan met onveilige online situaties.

Download de handreiking

In de bijlage van de handreiking staan verschillende lessen die je kunt geven over online weerbaarheid.

Didactische tips en lessuggesties

  • Behandel dit onderwerp bij voorkeur binnen een les over relaties en seksualiteit. Gebruik hiervoor een erkende lesmethode.
  • In de lesmethode Kriebels in je buik zit het thema in verschillende lessen verankerd. Bekijk hier de gratis demolessen uit Kriebels in je buik.
  • De lesmethode Wonderlijk gemaakt heeft ook een aantal lessen waarin het thema terugkomt. Een overzicht daarvan vind je hier.
Bekijk meer informatie over deze lespaketten in het materialenoverzicht

Films rondom de Week van de Lentekriebels

Speciaal voor de Week van de Lentekriebels heeft Netwerk Filmeducatie een aantal films geselecteerd die goed aansluiten bij het thema ‘Weerbaar online’. Deze films zijn gratis toegankelijk en te bekijken via de website. Bij de films zitten kant-en-klare lessen waarmee jij direct het gesprek aan kunt gaan in jouw klas. De bijbehorende lessen zijn ontwikkeld door IDFA, Nederlands Film Festival en het Eye Filmmuseum.

Bekijk het aanbod

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.