Dit is je startpunt om de Week van de Lentekriebels te organiseren. Doe inspiratie op voor invulling van de lessen!
“Het is de leukste week van het jaar! Fijn dat deze week er is, dat geeft echt handvatten. En echt alles komt aan bod in het lespakket Kriebels in je buik”Frederique van Laan | leerkracht groep 6
Seksuele vorming breed
Hoewel we dit jaar met het thema ‘Wat vind je fijn?’ willen stimuleren om aandacht te besteden aan positieve seksuele vorming , is het belangrijk om alle thema’s binnen seksuele vorming te behandelen.
In het materialenoverzicht vind je erkende lesmethodes waarin alle thema’s aan bod komen.
Bekijk de lespaketten in het materialenoverzichtDraaiboek Week van de Lentekriebels
In het Draaiboek Lentekriebels staan allerlei activiteiten om te organiseren, zoals een gedichtenwedstrijd met elfjes over de liefde, een bezoek aan de kinderboerderij, vriendschapsbandjes maken, een voorleesmiddag over het thema, fotoreportages maken over de puberteit of het puberkwartetspel. Er staat ook een voorbeeldprogramma in. Het draaiboek biedt je alle handvatten om de Week te organiseren.
Draaiboek (PDF)Ouders interviewen
Geef kinderen de opdracht om één van hun ouders te interviewen. Een paar voorbeeldvragen:
- Hoe is mijn geboorte gegaan?
- Was ik te vroeg of te laat?
- Hoe vond jij het vroeger om in de puberteit te komen?
- Hoe was je eerste verliefdheid?
Zang- of danswedstrijd
Organiseer een zang-/danswestrijd bij het Lentekriebelslied. Je kunt kinderen ook filmpjes van zichzelf laten maken.
LentekriebelsliedChallenge
Geef de kinderen elke dag een kleine opdracht. Bijvoorbeeld:
- De betekenis van consent opzoeken
- een filmpje kijken
- nadenken over een casus
- nieuws over thema lezen
- Je kunt er eventueel punten aan koppelen en er een wedstrijd van maken
Pubergids
Wijs leerlingen van groep 7 en 8 op de website van de Pubergids.
Pubergids.nlNieuwsbegrip
In 2018 is een Nieuwsbegrip over de Week van de Lentekriebels gemaakt voor de midden- en bovenbouw. Deze opdrachten zijn nu nog steeds relevant en te gebruiken.
Kahoot Quiz
Speel aan het eind van de Week met groep 7 en 8 de Kriebels in je buik Kahoot quiz, met daarin de belangrijkste informatie voor pubers. Door het toelichten van de goede en foute antwoorden geef je meteen een opfrisvoorlichting.
Boekenlijst
We hebben leuke boeken op een rij gezet om in de klas te lezen of ouders aan te raden.
De Nieuwsbegrip-opdrachten, Kahoot quiz en boekenlijsten vind je in het materialenoverzichtAndere materialen
In het materialenoverzicht is nog veel meer te vinden om invulling te geven aan de Week van de Lentekriebels. Voor de aankleding van de klas en school zijn er hartjesslingers, posters en ballonnen van de Week van de Lentekriebels. Ook hebben we een aantal leuke gadgets. We hebben ook voorbeeldbrieven voor ouders, en suggesties voor lesmaterialen die je kunt gebruiken.
Meld je aan voor de Week van de Lentekriebels en krijg 10% korting op gadgetsKijk hier welke materialen en activiteiten Gezonde School heeft geselecteerd voor lessen over relaties en seksualiteit in het basisonderwijs
Stimuleringsaanbod Gezonde School
Wist je dat scholen met de Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit maximaal 5000 euro vergoed kunnen krijgen om (meer) aandacht te besteden aan het thema relaties en seksualiteit? Het bedrag kan worden gebruikt voor de inzet van erkende lesmaterialen, training en advies, taakuren van een eigen medewerker en/of extra ondersteuning tijdens de Week van de Lentekriebels.
Meer over de Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit“Wij organiseren altijd een complimentendag. Dan krijgt ieder kind een persoonlijk boekje waarin andere kinderen een compliment in schrijven over wat ze leuk of mooi aan de ander vinden. Aan het einde van de dag delen we de boekjes uit. De kinderen vinden het echt een kadootje”Leerkracht groep 7
Seksualiteit bespreekbaar maken, lastig of leuk?
Iedere leerkracht kan in principe lesgeven over relaties en seksualiteit. Het is een kwestie van gewoon doen. En het is leuk!
Misschien ben je bang voor de reacties van de leerlingen. Wees gerust: de meeste leerlingen reageren heel positief. Wie vindt het niet leuk om te horen over verliefdheid en seks?
Nuttige informatie voor het voorbereiden van de les
Creëer draagvlak bij collega’s
Enthousiast geworden over de Week? Dan nu nog collega’s meekrijgen. Draagvlak binnen het docententeam is wel belangrijk. Daarbij is het ook van belang om als team en directie een duidelijke visie en beleid te ontwikkelen, zodat ook naar ouders één lijn wordt uitgedragen waarom het onderwerp op school besproken wordt en wat de achterliggende gedachte daarbij is.
Trainingen lesmateriaal
Zorg daarnaast dat iedereen bekend is met het gebruikte lesmateriaal. Je kunt voorstellen een training te volgen. Je kunt een training vragen van de GGD of gebruik maken van het landelijke aanbod.
Meer over training en adviesVoor het speciaal onderwijs is er ook een trainingsaanbod beschikbaar:
Trainingsaanbod speciaal onderwijsOndersteuning
Voor ondersteuning kun je ook contact opnemen met de GGD. Kijk voor de contactpersonen in
Naar de deelnemende GGD'enEen aantal scholen zijn ambassadeur en kunnen ook advies geven:
Ambassadeurs die je helpen
Betrek ouders erbij en informeer hen over thema en inhoud
Het is belangrijk om ouders al voor de Week goed te informeren over de noodzaak van het thema en de inhoud van de lessen. Als ouders niet worden meegenomen of goed worden geïnformeerd, kan de school stuiten op weerstand. In het eerdergenoemde draaiboek vind je suggesties hoe je ouders bij de Week betrekt, zoals het organiseren van een ouderavond. Gebruik de volgende hulpmiddelen.
- Vraag bij de GGD naar ondersteuningsmogelijkheden bij het organiseren van een ouderavond.
- Gebruik deze brief om ouders te informeren.
- Verwijs ouders naar informatie op deze website. Hier vinden ze algemene informatie over de Week maar ook handvatten hoe ze zelf seksuele voorlichting kunnen geven aan hun kind(eren).
- Lees meer over ouderbetrokkenheid op school en 5 veelgestelde vragen van ouders.
Suggesties voor een feestelijke opening
- Dans op het officiële lentekriebelslied! Bekijk de clip, leer de move of doe de karaoke vorm.
- Organiseer een theater- of poppenkastvoorstelling.
- Richt in de centrale ruimte of op de gang een themahoek in. Sommige openbare bibliotheken zorgen in de Week van de Lentekriebels voor een boekenhoek/boekentafel. Of richt zelf een boekenhoek op school in.