Zoeken
Onderwerp

Organiseren van de Week van de Lentekriebels

Dit is je startpunt om de Week van de Lentekriebels te organiseren. Doe inspiratie op voor invulling van de lessen!

Het is de leukste week van het jaar! Fijn dat deze week er is, dat geeft echt handvatten.
Frederique van Laan | leerkracht groep 6

Structurele en complete seksuele vorming

Hoewel met het thema ‘Weerbaar online’ dit jaar extra aandacht besteed wordt aan kinderen online meer weerbaar maken, is het belangrijk om alle thema’s binnen seksuele vorming te behandelen.

In het materialenoverzicht vind je erkende lesmethodes waarin alle thema’s aan bod komen.

Bekijk de lespaketten in het materialenoverzicht

Relationele en seksuele vorming is het meest effectief als het compleet en structureel wordt aangeboden. Dat betekent dat het een breed scala aan onderwerpen behandeld en in een doorlopende leerlijn wordt gegeven.

Visie en beleid

Een duidelijke visie en beleid op relationele en seksuele vorming op school bevordert een gezonde seksuele otnwikkeling van leerlingen en draagt bij aan preventie van seksueel riskant gedrag. Het formuleren van een visie is en cruciale stap om te komen tot goed werkend beleid.

Bekijk de ‘Handreiking Visie en beleid relationele en seksuele vorming in het basisonderwijs’.

Handleiding Week van de Lentekriebels

In de Handleiding ‘Week van de Lentekriebels: Organisatie op school‘ staan tips om de Week te organiseren. Je vindt hier allerlei activiteiten om te organiseren.. Er staat ook een voorbeeldprogramma in.

Daarnaast vind je in de ‘Handleiding Week van de Lentekriebels: Informeren en betrekken van ouders‘ tips over hoe je relationele en seksuele vorming kan verankeren in schoolbeleid en lees je de meerwaarde van het goed informeren en betrekken van ouders bij de Week van de Lentekriebels.

De Handleiding biedt je alle handvatten om de Week te organiseren.

Creëer draagvlak bij collega’s

Enthousiast geworden over de Week? Dan nu nog collega’s meekrijgen. Draagvlak binnen het docententeam is belangrijk. Daarbij is het ook van belang om als team en directie een duidelijke visie en beleid te ontwikkelen, zodat ook naar ouders één lijn wordt uitgedragen waarom het onderwerp op school besproken wordt en wat de achterliggende gedachte daarbij is.

Trainingen lesmateriaal

Zorg daarnaast dat iedereen bekend is met het gebruikte lesmateriaal. Je kunt voorstellen een training te volgen. Je kunt een training vragen van de GGD of gebruik maken van het landelijke aanbod.

Meer over training en advies

Voor het speciaal onderwijs is er ook een trainingsaanbod beschikbaar:

Trainingsaanbod speciaal onderwijs

Ondersteuning

Voor ondersteuning kun je ook contact opnemen met de GGD.

Ga naar het overzicht van deelnemende GGD'en

 

Betrek ouders erbij en informeer hen over thema en inhoud

Het is belangrijk om ouders al voor de Week goed te informeren over de noodzaak van het thema en de inhoud van de lessen. Als ouders niet worden meegenomen of goed worden geïnformeerd, kan de school stuiten op weerstand. In de eerdergenoemde Handleiding vind je suggesties hoe je ouders bij de Week betrekt, zoals het organiseren van een ouderavond. Gebruik de volgende hulpmiddelen.

Stimuleringsaanbod Gezonde School

Wist je dat scholen met de Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit maximaal 5000 euro vergoed kunnen krijgen om (meer) aandacht te besteden aan het thema relaties en seksualiteit? Het bedrag kan worden gebruikt voor de inzet van erkende lesmaterialen, training en advies, taakuren van een eigen medewerker en/of extra ondersteuning tijdens de Week van de Lentekriebels.

Meer over de Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit

Andere materialen

In het materialenoverzicht is nog veel meer te vinden om invulling te geven aan de Week van de Lentekriebels. Voor de aankleding van de klas en school zijn er onder andere hartjesslingers en ballonnen van de Week van de Lentekriebels. Ook hebben we een aantal leuke gadgets. We hebben ook voorbeeldbrieven voor ouders, en suggesties voor lesmaterialen die je kunt gebruiken.

Meld je aan voor de Week van de Lentekriebels en krijg 10% korting op gadgets

Kijk hier welke materialen en activiteiten Gezonde School heeft geselecteerd voor lessen over relaties en seksualiteit in het basisonderwijs

Materialen Gezonde School.

Pubergids

Wijs leerlingen van groep 7 en 8 op de website van de Pubergids.

Pubergids.nl

Boekenlijst

We hebben leuke boeken op een rij gezet om in de klas te lezen of ouders aan te raden.

Boekenlijsten vind je in het materialenoverzicht Bekijk meer suggesties in de Handleiding Week van de Lentekriebels: Organisatie op school
Wij organiseren altijd een complimentendag. Dan krijgt ieder kind een persoonlijk boekje waarin andere kinderen een compliment in schrijven over wat ze leuk of mooi aan de ander vinden. Aan het einde van de dag delen we de boekjes uit. De kinderen vinden het echt een kadootje
Leerkracht groep 7

Suggesties voor een feestelijke opening

  • Dans op het officiële lentekriebelslied! Bekijk de clip, leer de move of doe de karaoke vorm.
Lentekriebelslied
  • Organiseer een theater- of poppenkastvoorstelling.
Lesmateriaal theater
  • Richt in de centrale ruimte of op de gang een themahoek in. Sommige openbare bibliotheken zorgen in de Week van de Lentekriebels voor een boekenhoek/boekentafel. Of richt zelf een boekenhoek op school in.
Bekijk hier hoe andere scholen het eerder hebben gedaan
Vragen?

Mail je vraag naar

info@seksuelevorming.nl
Seksuele vorming op het basisonderwijs

Weer weten over het geven van seksuele vorming op het basisonderwijs?

Basisonderwijs

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.