Zoeken
Onderwerp

Lentekriebelslessen voor thuis

Ook als kinderen niet fysiek op school kunnen zijn, is het goed mogelijk om ze in de Week van de Lentekriebels iets bij te brengen over verliefdheid, relaties, seksualiteit en weerbaarheid. We hebben speciale online Lentekriebelslessen gemaakt voor ouders en/of verzorgers. Als leerkracht kun je deze lessen doorsturen naar ouders en leerlingen om er thuis mee aan de slag te gaan. Ouders/verzorgers kunnen de lessen zelf downloaden.

Vijf lessen

Er zijn per groep vijf lessen beschikbaar die onderverdeeld zijn in vier thema’s:

Thema’s

  • Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld
  • voortplanting en gezinsvorming
  • sociale en emotionele ontwikkeling
  • seksuele weerbaarheid

Lessen

Bij elke les staan verwijzingen naar extra lees- en kijkmateriaal. Hieronder vind je de lessen per groep.

Lessen over seksueel misbruik

In twee lessen voor basisonderwijs en voorgezet onderwijs leren kinderen van 10-14 jaar over seksuele grensoverschrijding, misbruik en situaties die niet (meer) prettig voelen. Om welke situaties kan het gaan? Hoe kun je ze herkennen? En wat kun je doen? Met behulp van de filmpjes van het Centrum Seksueel Geweld maken kinderen een definitie voor seksueel misbruik. Ze leren dat zowel meisjes als jongens seksueel misbruik kunnen meemaken. En ze leren dat je hulp kunt vragen, bij een volwassene die je vertrouwt, het Centrum Seksueel Geweld en/of De Kindertelefoon.

Klik hier voor de filmpjes van Centrum Seksueel Geweld

Tips voor ouders

Kinderen in groep 1 t/m 4 kunnen deze lessen met hulp maken. Vanaf groep 5 kunnen ze het veelal zelfstandig.

Heb je als ouder of verzorger informatie of tips nodig over de Week van de Liefde om kinderen bij seksuele vorming te helpen?

Informatie en borchures voor ouders

Op opvoeden.nl vind je meer algemene informatie over seksuele opvoeding, inclusief een filmpje met tips en tricks.

Naar opvoeden.nl

Pubergids.nl

Heb je (pre)pubers in huis of in de klas, maar zijn de thuislessen iets te veel van het goede? Je kunt kinderen in groep 7 of 8 ook zelf laten rondkijken op Pubergids.nl en aangeven dat ze bij je terecht kunnen voor vragen.

Lentekriebelslied

Zin om tijdens de lessen even te ontspannen? Zing en dans mee op het officiële Lentekriebelslied, gezongen door Pepijn Gunneweg (BZT show en Klokhuis) en Anniek Pheifer (Klokhuis).

Luister het Lentekriebelslied, bekijk de clip en leer de move
Seksuele vorming op het basisonderwijs

Weer weten over het geven van seksuele vorming op het basisonderwijs?

Basisonderwijs

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.