Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken
Lesaanbod

Respect 2get=2give

Terug naar overzicht
20 september 2021

De docentenhandleiding ‘Respect 2get=2give’ geeft docenten op het VMBO handvatten om de thema’s seksuele diversiteit, identiteit en discriminatie bespreekbaar te maken onder leerlingen.

Homoseksualiteit speelt in iedere gemeenschap. Toch wordt er op sommige scholen weinig over gesproken en onder sommige jongeren in negatieve zin. Groepsdruk en de onderlinge strijd onder leerlingen om respect te verwerven kunnen hieraan bijdragen.

Voor veel jongeren is het moeilijk uit te leggen wat ‘respect’ precies is en hoe je respect kunt krijgen. Met behulp van de docentenhandleiding kunnen docenten leerlingen stimuleren om hierover na te denken en met elkaar in gesprek te gaan. Het doel hiervan is om de thema’s seksuele diversiteit, identiteit en discriminatie bespreekbaar te maken en discriminatie tegen te gaan.

Omvat

Een docentenhandleiding

Beschrijving inhoud

In deze handleiding worden twee opties beschreven om de lessen te geven. Er is een korte variant die het thema homoseksualiteit expliciet als insteek heeft. In de langere variant is het thema uitgebreider uitgewerkt en is meer geschikt voor groepen waarin het onderwerp homoseksualiteit te beladen is om aan het begin van de les of als apart thema aan de orde te stellen.

korte variant

  • Uitleg: homogevoelens zijn aangeboren
  • Klassengesprek ‘respect’
  • Internetprofielen ‘identiteiten’
  • Herken de hetero: be yourself

lange variant

  • Klassengesprek ‘respect’
  • Je profiel op internet: wat laat je zien?
  • Groepsdruk rond homoseksualiteit: balen van vooroordelen

In de docentenhandleiding worden de werkvormen van de lessen toegelicht. Bij de docentenhandleiding kunnen ook een reader (64 pagina’s) en een docentencursus worden gebruikt. Deze zijn aan te vragen via info@edudivers.nl.

Jaar van uitgave

2009

Lesaanbod

Gerelateerd

Bekijk ook ons andere lesaanbod.