Datum: 13 december 2019 | Tijd: 08:00 | Locatie: Op school | Doelgroep: Voortgezet (speciaal)- en middelbaar beroepsonderwijs

13 december: Paarse vrijdag

Elk jaar op de tweede vrijdag van december is het Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag is een GSA-actiedag waarop de hele school hun steun voor gender en seksuele diversiteit kan laten zien door paars te dragen. Doet u dit jaar ook weer mee?

Ieder jaar in december kunt u meedoen met Paarse Vrijdag. Op deze tweede vrijdag van de maand laten leerlingen/studenten en docenten op hun school zien dat ze tegen homofobie zijn: dat iedereen recht heeft op een veilige sfeer op school. Of je nu homo, hetero, lesbo, bi, transgender of in dubio bent. In 2019 is dit op vrijdag 13 december. 

Uw eigen schoolactie

Vaak worden de activiteiten op Paarse Vrijdag georganiseerd door de leden van een GSA. Maar ook anderen kunnen dit oppikken. Soms is het organiseren van Paarse Vrijdag bijvoorbeeld een opdracht voor een maatschappelijke stage, als uw school die nog organiseert. Het is sowieso een goed idee iets ‘eigens’ toe te voegen aan de dag, een ludieke of opzienbarende actie door leerlingen of mooie inhoudelijke bijdragen van docenten bijvoorbeeld.

Wat is GSA? 

De letters GSA staan voor Gender and Sexuality Alliance: een verbond tussen allerlei seksuele oriëntaties, gender identiteiten en gender expressies. De GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. Lees meer over de GSA.

GSA’s in Nederland krijgen steun van het COC. Dat is een organisatie die opkomt voor lesbiennes, homo’s, bi’s, trans- en interseksepersonen. 

Meer weten over Paarse vrijdag? 

Reacties

Scroll
naar beneden